2019-02-12

Vanliga frågor och svar

Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att ni ska hjälpa till vid ett försvinnande?

För att vi ska kunna hjälpa till måste försvinnandet ha skett i Sverige och vara polisanmält till svensk polis.

Vad händer efter att jag har anmält ett försvinnande?

När det kommer in en anmälan om försvunnen person tar vi först kontakt med personen som gjorde anmälan och sedan med ytterligare en anhörig för att få en så korrekt bild av försvinnandet som möjligt. Därefter kontaktar vi polisen för att kontrollera att det finns en polisanmälan och att det inte finns några hinder för att vi ska publicera en efterlysning via våra sociala medier eller genomföra sökinsatser. Vi försöker också kontakta personen som har försvunnit så att det inte är ett frivilligt försvinnande. Vi åtar oss ej frivilliga försvinnanden. Alla försvinnanden som publiceras via våra sociala medier är godkända av polis och anhöriga.

Samarbetar ni med polisen?

Vi samarbetar alltid med polisen. Vi kontrollerar att det finns en polisanmälan och att det inte finns några hinder för att vi ska engagera oss i försvinnandet. Beroende på typ av försvinnande och i vilket skede vi söker efter den försvunna personen kan vi också samarbeta med polisen vid sökinsatserna. Vi har i stort sett kontakt med polisen under hela processen och alla fynd markeras och lämnas till polisen. 

Får alla gå med i era skallgångar?

Alla får vara med som är över 18 år. Här anmäler du dig till vårt skallgångsregister.

Får jag ta med mig min hund på skallgång?

Vi säger inte nej till att ta med dig din hund men vi rekommenderar dig att lämna hunden hemma. Dels för att det kan finnas föremål i skog och mark som kan skada din hund och dels för att det finns människor som är rädda och allergiska för hundar. Då terrängen i bland är svårt att ta sig fram i kan en hund också försena hela skallgångskedjan. Vi använder oss av hundar som är utbildade i spår och eftersök. Har du en sådan hund och vill hjälpa oss? Läs mer här  

Måste jag svara på sms:et som ni skickat ut där ni kallar till skallgång?

Nej, du behöver inte svara på sms:et och anmäla om du kommer eller inte. Det är bara att åka till samlingsplatsen om du har möjlighet att vara med.

Får jag betalt för att gå med på skallgång?

Nej, vi är en ideell organisation och allt deltagande sker på frivillig basis. 

Jag hade en vän i skolan som jag har tappat kontakten med. Kan ni publicera en efterlysning på personen?

Nej, vi publicerar inte personliga efterlysningar av det slaget.

Min hund/katt är försvunnen. Kan ni publicera en efterlysning?

Nej, vi efterlyser inte försvunna djur.