Hoppa till innehållet

Frågor och svar

Nedan hittar du svar på våra mest förekommande frågor gällande Missing Peoples arbete. Hittar du inte svaret på din fråga? Tveka inte att kontakta oss på info@missingpeople.se eller ring till oss på telefonnummer 031-76090 60.

Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att ni ska hjälpa till vid ett försvinnande?

För att vi ska kunna hjälpa till måste försvinnandet ha skett i Sverige och vara polisanmält till svensk Polis.


Vad händer efter att jag har anmält ett försvinnande?

När det kommer in en anmälan om försvunnen person tar vi först kontakt med
polisen för att kontrollera att det finns en polisanmälan och att det inte finns några hinder för att vi ska publicera en efterlysning via våra sociala medier eller genomföra sökinsatser. Efter det tar vi kontakt med personen som har gjort anmälan och sedan med ytterligare en anhörig för att få en så korrekt bild av försvinnandet som möjligt. Därefter kontaktar vi polisen. Vi försöker också kontakta personen som har försvunnit så att det inte är ett frivilligt försvinnande. Vi åtar oss ej frivilliga försvinnanden. Alla försvinnanden som publiceras via våra sociala medier är godkända av polis och anhöriga.


Samarbetar ni med polisen?

Vi samarbetar alltid med polisen. Vi kontrollerar att det finns en polisanmälan och att det inte finns några hinder för att vi ska engagera oss i försvinnandet. Beroende på typ av försvinnande och i vilket skede vi söker efter den försvunna personen kan vi också samarbeta med polisen vid sökinsatserna. Vi har i stort sett kontakt med polisen under hela processen och alla fynd markeras och lämnas till polisen. Får alla gå med i era skallgångar?

Alla får vara med som är över 18 år. Här kan du registrera dig i vårt sökarregister.Vad ska jag ha med mig till en sökinsats?

  • Kläder efter väder (gärna lager på lager för att hålla värmen)
  • Bra skor (sökinsatsen kan äga rum i svårare terräng)
  • Ombyte
  • Matsäck (frukt, choklad, kex etc. för att förtära under skallgången)
  • Vatten och varm dryck
  • Ladda din mobil och ta gärna med ett extra batteri eller powerbankFår jag ta med mig min hund på skallgång?

Hundar är en viktig resurs i sökandet efter försvunna personer. Majoriteten av våra regionala avdelningar har en hundgrupp anslutet till sig som regelbundet tränar sök med sina hundar. För att ett hundekipage (hundförare och hund) ska få söka på en skarp sökinsats måste de vara godkända av Missing People. Hundekipage går inte med i skallgångar eller patruller utan tilldelas ett eget område att söka av. Detta för att bäst kunna nyttja hundekipaget som resurs. Om en sökare frågar om deras hund får vara med i en sökinsats så är svaret nej. Endast hundekipage som är godkända av Missing People får delta vid sökinsatser. Det finns flera anledningar till det, bland annat kan det finnas andra sökare som är rädda eller allergiska mot hundar, och det finns också en risk för att hundar i patruller eller skallgångskedjor stör sökarbetet.


Måste jag svara på sms:et som ni skickat ut där ni kallar till skallgång?

Nej, du behöver inte svara på sms:et och anmäla om du kommer eller inte. Det är bara att åka till samlingsplatsen om du har möjlighet att vara med.


Får jag betalt för att gå med på skallgång?

Nej, vi är en ideell organisation och allt deltagande sker på frivillig basis. 


Jag hade en vän i skolan som jag har tappat kontakten med. Kan ni publicera en efterlysning på personen?

Nej, vi publicerar inte personliga efterlysningar av det slaget.


Min hund/katt är försvunnen. Kan ni publicera en efterlysning?

Nej, vi efterlyser inte försvunna djur.