Hoppa till innehållet

Intervju med Tessan Jigfjord

Tessan Jigfjord blev utsedd till Årets Smålänning 2022 för sin frivilliga insats som operativ chef för Missing Peoples sökinsatser och ses mångar gånger i media när hon rycker ut för Missing People. Under åren har hon blivit ett av Missing Peoples ansikten utåt.  

Under våren 2014 började Tessans engagemang i Katrineholm som sökare. Snabbt blev hon verksamhetsledare och är idag verksam i Jönköping. Hon berättar om dem hon arbetar med i organisationen och hur hon ser dem som de bästa.  

– Vissa sökare är med flera dagar i rad och tycker att det är intressant. Det är ofta någon av dessa sökare, som vill engagera sig mer. Det är svårt att få personer som vill fortsätta med detta, jag tror att man måste ha ett engagemang och vilja hjälpa.  

Det var tack vare sociala medier hon hörde om den första sökinsatsen hon kom till och hon blev snabbt bekant med de som höll i det och det behövdes inte några större övertalningar, för att hon skulle fortsätta i organisationen. Jag frågar Tessan om något överraskat henne i arbetet med Missing People under åren och hon tänker efter.  

– Jag har varit med när organisationen vuxit upp, jag har varit med och vuxit in i resan på ett sätt. Idag när jag föreläser hör jag ofta från många att de imponeras av hur välorganiserade vi är, vilket de inte visste innan.

 Tessan fortsätter med att berätta om de anhöriga under sina tio år av erfarenhet som verksamhets- och insatsledare. De sms och samtal hon fått under åren av de hon funnits där för och hjälpt. Hon tar fram telefonen och harklar sig med ett leende när hon läser upp några av de som värmt extra. Det första smset hon läser fick hon en tidig morgon när hon var på väg ut på en uppmärksammad sökinsats, där de sökt i en vecka efter personen.  

"Vill inte störa dig med ett sms, Tessan. Men kanske detta ger dig extra energi i ditt fantastiska arbete. Att hålla ihop denna insats kräver en hel del och jag, med många andra medborgare, är glada att det är du som håller i taktpinnen. Du borde vara stolt över vad du åstadkommit, men lova att också hitta tid och plats för att vila och återhämta dig själv."

– Gissa om det gick lätt att åka ut på sökinsatsen efter det?   

Tessan läser flera sms från familjer som förklarar sin tacksamhet. Hon har under sin tid hållit huvudet kallt, varit ärlig och rak med familjer, fått dem att skratta mitt i sorg eller saknad och uppskattningen är tydlig i alla de kvitton hon behållit under sin resa med organisationen. Jag säger till Tessan att hon har mycket att vara stolt över och hon verkar veta om det.  

Efter vårt samtal ser jag henne stadigt fortsätta ta sig an sökinsatser, journalister och anhöriga i sitt ledarskap i Jönköping. Oavsett om det är en person som varit saknad i nära trettio år eller om det är någon som försvunnit idag, är Tessan där med samma tveklöshet och kraft.

 

En intervju av Emilie Onnela 

Foto: Värnamo Nyheter