Hoppa till innehållet

Vad ska du göra om du går vilse?

Vet du vad du ska göra om du gått vilse? Vad som skulle bli en vacker vandring i naturen kan plötsligt bli en obehaglig situation om du sedan inte vet var du är. Alla kan hamna på villovägar och då är det bra att veta vad du ska göra om det händer dig!

Innan du ger dig ut, kom ihåg att se över förväntat väder och kartor för att vara förberedd. Informera någon om din tänkta plan för utflykten, när du förväntas vara tillbaka och vart du tänkt gå. Det blir mer märkvärt när du inte är hemma utsagd tid och kan då anmälas som saknad snabbare.

En bra minnesregel när du går vilse är STOP

Stanna – Stanna kvar på platsen, det gör dig lättare att hitta. Andas och fokusera på annat en stund för att kontrollera känslorna, inte få panik och kunna fatta bättre beslut.

Tänk – Ge dig själv tid att tänka och få en uppfattning om situationen. Kanske kommer du på en lösning, var du är, eller att du har mobiltäckning och kan ringa efter hjälp.

Orientera dig – Var är du, ser du landmärken, hur har det sett ut tidigare, vad har du med dig?

Planera – Vad behöver du göra nu? Planering som sysselsättning är ett bra sätt att lugna nerver.

Se till att dricka vatten, har du möjlighet att koka det med hjälp av utrustning är det bra, om inte behöver du fortfarande få i dig vätska. Utan mat kan du klara dig längre, men utan vatten gör du det inte efter ett par dagar.